Xarxa d'Entitats per la RDC

                                                                                               Xarxa d'Entitats per la RDCongo

Radio Okapi

Kankusta Duo – efectos
Bibliografia PDF Imprimeix Correu electrònic

POLÍTICA, ECONOMIA, HISTÒRIA,DRETS HUMANS I SOCIETAT

África camina. El desorden como instrumento político.

Chabal Patrick y Daloz, Jean-Pascal. Ed. Bellatera, Barcelona 2002.

Sobre el llibre: Els autors investiguen com els africans s’han adaptat a una situació en que el desenvolupament econòmic no s’ha materialitzat. Al observar la corrupció endèmica, i la manera que els plans d’ajustament han reforçat la dependència exterior i la depredació interna, no s’adhereixen a la denuncia fàcil, al contrari intenten analitzar el caos com una manera de funcionar. Els autors mantenen que Àfrica camina amb el seu ritme i estil particular.

África más allá del espejo

Diop, B. Ed Oozebap, Barcelona 2009.

Sobre l’autor: Antic director del diari senegalés Le Matin, col·labora habitualment amb l aprensa internacional, en especial Le Monde diplomatique i Courrier Internacional ( França), Le quotidien ( Senegal). També es autor de guions cinematogràfics, coordina diversos tallers d’escriptura al Senegal, Mali, Níger i Burkina Faso. Autor de varies novel·les en francès i wolof.

Sobre el llibre: La imatge que reben de l’àfrica no només no correspon a la realitat sinó que pretén que cada africà s’avergonyeixi de la seva memòria i de la seva identitat. Per conseqüència, prendre la paraula és un deure moral per tots aquells que tenen la possibilitat de fer-se escoltar. El present llibre neix d’aquesta responsabilitat.

Africa negra de 1800 a nuestros días.

Coquery-Vidrovitch, C i Moniot, H. Edicions Nueva Clio, Barcelona 1985

Sobre el llibre: complert recorregut històric que tracta la exploració a la conquesta, els sistemes colonials fins 1945, la colonització i independència. En una segona part parla sobre els debats i directius per la investigació.

A propósito de resistir. Repensar la insurgencia en África.

 Abbink,Jon;de Bruijn,Mirjam;van Walraven, Klass (eds).

En molts aspectes els moviments de resistència són la força motriu de la història d’Àfrica. Amb col•laboracions d’historiadors, antropòlegs i analistes polítics, aquest llibre analitza els conceptes de resis tència amb capítols sobre les insurgències en les societats precolonials de l segle XIX i de la primera etapa colonial, les rebel•lions indepndentistes i postcolonials i els conflictes més recents. En definitiva ajuda a situar als africans en el mapa de les resistències globals i , a través d’aquestes experiències, troba elements nous o llargament silenciats que contribueixen al debat actual sobre com i a què resistir.

Democracia para África

Dumont, R. Ediciones Bellatera, Barcelona 2002.

Sobre l’autor: Ha treballat mitja vida a l’Àfrica com agrònom, i els anys 70 va alertar als pares de la independencia amb “ África ha empezado mal”.

Sobre el llibre: L’autor analitza l’ordre colonial com els règims polítics que es van instaurar un cop finalitzat el procés de descolonització.

Derechos humanos en África. Teorías y prácticas. Universidad de Deusto Bilbao 2000. 

Mbuyi Kabunda Badi.

Sobre el llibre:Partint de l'experiència africana, el present anàlisi té com a meta trobar un "universalisme multicultural" de drets humans, i no el vigent etnocentrista i unilateralment universalitzat, mitjançant l'enriquiment de la universalitat amb les aportacions dels valors positius de la cultura dels pobles del continent pel que tenen d'humanisme i de concepcions universalistes (el dret a la vida i a la dignitat humana individual i col · lectiva) és a dir, l'equilibri entre la universalitat i la diversitat o el diàleg transformador a favor del pluralisme cultural. "(p 25) línies 8-16

El asesinato de Lumumba.Ludo De witte.

Sobre l’autor: Sociòleg i autor d’obres com Crisis in Kongo. Per l’elaboració de la present obra ha portat a terme una tasca d’investigació en els arxius de les Nacions Unides i en els arxius del Ministeri d’assumptes Exteriors de Brussel•les.

Sobre el llibre: Lumumba , primer ministre congolès va ser elegit democràticament. La preparació de la eliminació de Lumumba- que significava assassinar-lo brutalment, conjuntament amb dos dels seus companys – va ser dissenyada per algunes autoritats belgues, militars, amb el recolzament indiscutible d’occident, en particular Estats Units i la ONU, l’ultima sobretot per la seva passivitat , la seva no intervenció a l’hora de protegir – com ho estipulava el seu mandat- unes persones en perill. Aquest home íntegre i independent representava un obstacle pels seus interessos.

El nuevo conflicto del Congo.Dimensión, internacionalización y claves.
Mbuyi Kabunda Badi.

Sobre l’autor: Mbuyi Kabunda Badi és doctor en Relacions Internacionals, president de Sodepaz, professor – investigador del Màster europeu de Drets humans i democratització a l’Àfrica de la Universitat de Deusto i especialista internacional sobre problemes d’ètnies, desenvolupament i conflictes a Àfrica.

Sobre el llibre: Un complet document, publicat l’any 1999, que recull un anàlisis exhaustiu sobre el conflicte: les seves causes, cronologia dels fets, els interessos econòmics, mediacions africanes, perspectives. Posa èmfasis als protagonistes regionals i internacionals del conflicte ( Ruanda, Uganda, Zimbabwe, Angola…), com les posicions de EEUU, França i Bèlgica.

 Història del Congo .Los libros de la Catarata 2011. Casa Africa

Sobre l'autor:Isidore Ndaywel è Nziem és historiador, professor de la Universitat de Kinshasa i investigador associat al CNRS i a la Universitat de París (Sorbona) del 1999 fins al 2004.

Sobre el llibre:La República democràtica del Congo és un dels països més extensos d'África, amb una gran importància estratègica i un passat colonial únic en el continent. Per entendre i reflexionar sobre la seva actual situació és necessari conèixer les seves arrels.Isidore Ndaywel é Nziem ens presenta la història completa, des del Paleolític fins a la actualitat. Els diferents estats i regnes de la conca del Zaire; les seves relacions amb la llunyana Europa en el segle XVI; la recerca incessant del naixement del Nil que portà al descobriment dels Grans Llacs; el Congo belga i el regnat de Leopold II; les guerres d’ocupació i la constant resistència dels congolesos : les primeres eleccions lliures amb Lumumba com a primer ministre; la dictadura de més de 30 anys de Mobutu i els successius governs i aixecaments. Una història plena de convulsions per la defensa de la seva independència i identitat que, com afirma l’autor: “ be que el “via crucis” dels congolesos estan lluny d’acabar-se, i pot donar alguns tombs inútils, al menys tots saben quina direcció s’ha d’emprendre”.

Imaginar África. Los estereotipos occidentales sobre África y los Africanos.

Castel, A. i Sendín, J. ( eds). Los Libros de la Catarata, Madrid 2009.

Sobre els Autors i llibre: A través de les aportacions de diferents autors (Ferran Iniesta, Antoni Castel, José Carlos Sendín, Josep M. Català, Lola López, Gustau Nerín, Jean-Bosco Botsho, Gerardo González Calvo i Donato Ndongo- Bidyogo) que des de diverses perspectives, reflexionen sobre la construcció del imaginari envers Àfrica i analitzen el paper que desenvolupen els mitjans de comunicació en relació aquest continent. Aquest llibre ens desmunta molts dels estereotips sobre Àfrica i els africans que perviuen en el pensament occidental per mostrar una realitat en tota complexitat i riquesa.

La guerre du Kivu. Vues de la salle climatisée et de la véranda. GRIP. Jean-Claude Willame.

Nº 297-298 Collection “les livres du Grip”. 2010. Disponible en francès.

Sobre l'autor:Jean –Claude Willame, professor –emèrit de la Universitat Catòlica de Lovaina (UCL), és membre de l’equip de coordinació “África Central” d’Amnesty International”. És autor de nombrosos obres com “les Belges au Ruanda”. Le parcours de la Honte. GRIP-Complexe, 1997; “Les faiseurs de paix” au Congo, Grkip Complexe,2007.

 Sobre el llibre:Les imatges que ens arriben del Kivu es segueixen: víctimes civils fugint de les zones de combat, violacions perpetuades per totes les forces armades implicades en el conflicte, Cascos blaus més observadors que actors... una guerra indissociable dels esdeveniments de Ruanda de 1994. L’ombra del genocidi es manté, encara que el “dret de persecució” de les forces armades ruandeses contra els “genocidaris” sobretot haurà estat la façana d’un pillatge sistemàtic i organitzat de l’est del Congo.En una primera part, l’autor descriu l’anàlisi de l’evolució del context polític i socioeconòmic en el transcurs de les dècades.S’aborden especialment la dimensió ètnica i la situació demogràfica caracteritzada per densitats elevades. La segona part tracta dels “padrins” del Congo ( Nacions Unides, Unió europea...) : les seves injuncions diplomàtiques sobre la “bona governança”, la lluita contra la corrupció, el pagament de milions de dòlars en ajuda humanitària, de múltiples acords d'alto el foc, de pau.... Accions de la “comunitat internacional”, sense gran èxit fins ara.

Las “Buenas intenciones”.Intervención humanitaria en África. Itziar Ruiz-Giménez Arrieta. Edicions Icaria, Madrid 2003.

Sobre l’autora: Professora de Relacions Internacionals de la UAM i membre del Grup d’Estudis Africans.

Sobre el llibre: Aquest llibre s’aproxima a la complexitat de dos fenòmens interelacionats que succeeixen a l’Àfrica subsahariana: els conflictes armats interns i d’espectacular desembarcament de la anomenada “comunitat internacional” en la resolució d’aquests conflictes.

Les Africaines. Histoire des femmes d'Afrique noire du XIX e au XX e siècle. Coquery Vidrovitch,C. Paris, Desjonquères

Sobre l’autora: Professora de La universitat de París. Ha publicat: Afrique noire. Permanences et ruptures (2ème. éd. rév., L'Harmattan 1992); Histoire des villes d'Afrique noire des origines à la colonisation (A. Michel 1993); Les Africaines. Histoire des femmes d'Afrique du XIXème. au XXème. siècle (Desjonquères 1994); L'Afrique et les Africains au XIXè siècle (Colin 1999); Le Congo au temps des grandes compagnies concessionnaires 1899-1930 (Éd. EHESS, 2è éd. 2002).

Sobre el llibre: Des de la colonització als nostre dies, la condició femenina a l’Africa Negra ha conegut d’extraordinàries mutacions, amb ritmes molts diferents d’un punt a l’altre del continent. Aquest llibre parla sobre les seves tasques quotidianes, les seves activitats econòmiques, la seva educació, la seves influencia i rol polític, la seva creativitat... tot per contribuir a visualitzar les dones africanes com un dels motors de les seves societats.

Mitos y realidades de África Subsahariana

Kabunda, M i Santamaría, A. Los libros de Catarata, Madrid 2009.

Sobre el llibre: Pels autors, África és plural amb les seves expressions i valors, i forta amb voluntat per seguir existent a pesar de totes les adversitats: la fusió i confusió de les estructures polítiques i econòmiques, la tutela internacional dels estats. La marginalització de la globalització…. Per aquest motiu, al llarg d’aquestes pàgines defensen a través d’un anàlisis econòmic i polític, la necessitat imperant de comprendre aquest continent en la seva complexitat, diversitat i unitat, sense prejudicis ni complaença, sense generalitzacions abusives ni simplificacions fàcils, senes diagnòstics optimistes ni prospectives catastròfiques

República Democràtica del Congo, drets humans, conflictes i construcció/destrucció de l'Estat.

Autors:M.Kabunda,T.Jimenez Luque

Sobre el llibre: Les dues darreres dècades es caracteritzen per la proliferació de publicacions sobre la República Democràtica del Congo (RDC). La realitat complexa d’aquest país és abordada des de diferents enfocaments, alguns amb un caràcter informatiu, d’altres amb orientacions ideològiques declarades i d’altres finalment per denunciar la deriva que s’ha instal·lat de forma permanent. Aquest llibre pretén anar més enllà del simple fet i de les aparences sovint enganyoses, adoptant una anàlisi estructural en la qual el passat s’uneix amb el present i anuncia el futur.

Per a això, es consagra a l’enderroc dels discursos, donant prioritat a la memòria històrica i a l’objectivitat, tot això basat en l’únic objectiu de dilucidar els motius de la trajectòria tràgica d’aquest país, de l’“anomalia geològica”, per parafrasejar Jean-Pierre Tuqoui, a "l’anomalia de la cultura de l’esclariment, de la dimissió i de la mort”. En una paraula: de l’absentisme. Els autors d’aquest llibre són a la vegada investigadors congolesos i espanyols. Aquesta combinació permet obtenir vies contrastades però ben pertinents pel que fa a la realitat del cas estudiat. Edició en català i francès.

Sóc fill dels evuzok. La vida d’un antropòleg al Camerun.

Mallart, Ll. Edicions la campana, Barcelona 1992.

Sobre autor: Antropòleg. El mateix autor ha publicat La dansa als esperits, Okupes a l’Àfrica.

Sobre el llibre: Obra autobiogràfica d’aquest antropòleg català que en el seu propi itinerari vital ens guia en el descobriment de l’Àfrica. Una mirada que alhora ens mostra una l’altra manera de veure el món.

Kuma, Historia del África negra.

Iniesta, Ferran. Edicions Bellatera, Barcelona 1998.

Sobre l'autor: Doctor en Història (llicenciat en filologia catalana). Professor a les Universitats de Dakar (Senegal), Antananarivo (Madagascar) i actualment a la de Barcelona (Espanya). Fundador del Centre d'Estudis Africans (CEA Barcelona 1987-) i de l'Agrupament de Recerca i Docència d'Africa (ARDA, xarxa universitària internac.1997-). Autor d'obres d'història i antropologia africanes com : Antiguo Egipto. La nación negra (1989), El planeta negro - L'Univers Africain (1992, 1995, 1998, 2002), Ètnia i nació als móns africans (amb C.Coulon, 1995).

Sobre el llibre: En aquest llibre l’autor ens ofereix una síntesi de la història africana, un recorregut des dels temps antics fins l’actualitat, posant especial èmfasis en la descripció de les elits i les estructures socials, així com en l’exposició de les cultures africanes.


LITERATURA :

Amor peligroso

Okri, Ben. Ediciones del Bronce, Barcelona 1998.

Sobre l’autor: Nigèria. Ha escrit altres obres com La carretera hambrienta, un significatiu exemple de intervenció literària i lingüística. Des de la seva narrativa, on conviuen allò meravellós i el fantàstic, es pot llegir Amor peligroso i Riquezas.

Sobre el llibre: És la crònica d’un jove pintor a un gueto de Lagos que lluita per mantenir el seu dret de crear i estimar. Plena de matisos, ofereix una imatge commovedora d’una generació perduda en una societat corrompuda.

Amkul•lel, el nen ful.

Bâ, Amadou Hanpâté. Edicions Limits, Andorra 1996.

Sobre l’autor: Va néixer l’any 1900 a Bandiagara ( Mali). Escriptor, historiador i filòsof va contribuir a fer conèixer les cultures orala africanes. Va morir el 1991.

Sobre el llibre
: A través d’una narració saborosa, senzilla, poètica i amb humor, el narrador ens parla sobre els períodes d’infantesa i adolescència a Mali del jove ful quan encara era conegit pel seu sobrenom: Amkul•lel.

El fuego de los orígenes.
Dongala, Emmanuel.
Ed. del Bronce, Barcelona 1996.

Sobre l’autor: Doctor en Ciències Físiques, és professor de química a la Universitat de Bazzaville i director del Théâtre de l’Êclair, una de les companyies més prestigioses del Congo.
Sobre el llibre: A través l’apassionant història de vida de Mandala Mankuku, l’home que “ deriva els poderosos “ i home perseguit per la seva incessant inquietud de conèixer, la novel•la es submergeix en la història de la colonització i la independència d’Àfrica. A través de la narració de la seva vida es plantegen qüestions vitals per l’esser humà: el rol del progrés, el poder de l’amor, la societat justa… , i un gran dilema, el qual fera front el protagonista: oblidar la tradició o sotmetre’s a ella.

Esperando a los bárbaros

Coetzee, Col·lecció contemporània, Barcelona, 2003.

Sobre l’autor: Va estudiar a les universitats de Ciutat del Cap i Texas. Traductor, lingüista i crític literari. Va guanyar el Premi Nobel de literatura el 2003.

Sobre el llibre: Aquesta novel·la datada de 1977 parla sobre un imperi que espera la invasió dels bàrbars. L’autor no posa ni temps, ni lloc ni nom a l’imperi, fet que es pot extrapolar a diverses realitats.

Diamantes Sangrientos.
Greg Campbell.

Sobre l’autor: Periodista free-lance, es també autor de The Road to Kosovo: A Balkan Diary ( 2000). Els seus treballs han aparegut en publicacions periòdiques com Christian Science Monitor i San Francisco Chronicle.

Sobre el llibre: El 1930 es descobreixen les mines de diamants de Sierra Leona, fet que marcarà profundament la història del país. El llibre denuncia el contraban dels diamants, tot seguint el camí d’aquest mineral – des de la seva extracció, la seva sortida il•legal d’Àfrica Occidental, la seva venda a comerciants de Londres, Anvers i Nova York fins a arribar als anells i collarets de dones d’arreu el món- serem testimonis de la implicació de grups militars i països, com també, la complicitat de la indústria internacional.

“Diamantes sangrientos” és un testimoni més de com el control i l’explotació de recursos minerals es converteix en un motor de guerra, on la població civil és la primera víctima del conflicte i la última de poder gaudir dels beneficis de les riqueses del seu propi país.

El nen negre

Laye, C. Pagès Editors, Lleida 1997.
Sobre autor: autor guineà. Altres obres: Dramouss (1965)
Sobre el llibre: Una obra on es descriu la infantesa d’un nen guineà, a més dels mites, rituals i la vida quotidiana del seu pobles.

Els intèrprets

Soyinka, Wole. Edicions 62, Barcelona 2000.
Sobre l’autor: (Nigeria, 1934). Premi Nobel de literatura el 1987, dramaturg i novel·lista. Entre algunes de les seves obres: La Danza del miedo ( 1960), La muerte y el caballero del rey (1975)

Sobre el llibre: La seva primera novel·la que ofereix un retrat dels intel·lectuals africans en els primers moments de la independència.

Les soleils des indépendances

Ahmadou Kourouma (Costa de Marfil, 1927-2003). Ha escrit altres obres: Esperando el voto de las fieras (Editorial El Aleph), Alá no está obligado (Editorial El Aleph).

Sobre el llibre: Aquesta novel·la en llengua francesa introdueix la temàtica de desencantament cap al es independències. A més, porta a terme un treball original sobre la llengua francesa, que porta la marca de la seva llengua materna, el malinké.

Es recomana llegir-la en francès.

La Bíblia envenenada
Kingsolver, Barbara.
Ed. del Bronce, Barcelona 2000.

Sobre l'autora: Es va llicenciar en Biologia a la Universitat de Depauw, Indiana, el 1977. La seva preparació científica va ser paral·lela a la literària. Per l’autora escriure és una forma de compromís i d’activisme polític.

Sobre el llibre: En aquest llibre es recorre la historia del Congo des de l’època colonial fins a l’actualitat. Aquest recorregut esta en mans de les dones d’una família nord-americana, el pare de la qual, un pastor baptista, s’imposa la impossible missió evangelitzadora. La mare i cada una de les quatre filles aniran revelant en els successius capítols les seves experiències en aquest país.

Tierra Sonàmbula

Couto, Mia. Ed.Alfaguara, Madrid 1992.

Sobre l'autor: Va néixer a Moçambic ( 1955). Va ser director de l’Agència Informació del seu país, de la revista Tempo i del diari Noticies de Maputo. Ha publicat: Cada hombre es una raza, ha publicado en Alfaguara Tierra sonámbula (1992; Alfaguara, 1998) y El último vuelo del flamenco (2000; Alfaguara, 2002).

Sobre el llibre: Aquest llibre te com a teló de fons la guerra de Moçambic. Per aquest escenari desfilaran personatges amb gran humanitat amb una dimensió màgica i mítica, per una terra destrossada, entre la desesperació i la esperança que insisteix en viure, contra totes les dades de la humanitat.

Todo se desmorona
Achebe, Chinua. Ediciones del Bronce, Barcelona.

Sobre l'autor: Novel·lista nigerià. La seva obra descriu la irrupció de les costums i els valors occentals a la cultura tradicional africana, així com els conflictes de la societat postcolonial.

Sobre el llibre: Aquesta historia es la tragèdia de Okonkwo, un important home de la tribu del Igbo, quan l’home blanc fa la seva aparició per primera vegada. Aquesta novel·la ens explica la cadena desconeixements que provoquen l’orgull, la por i a la vegada el valor impetuós del personatge.

MÚSICA:

Les dones, la música i la pau.
Escola de Cultura de Pau. Març 2009.

Les dones, la música i la pau vol donar a conèixer quina ha estat l’aportació musical de les dones cantants en l’àmbit de la cultura de la pau en els últims cinquanta anys. La pau és un tema que ha captat l'interès de totes elles, s'ha convertit en una polifonia procedent de diferents llocs del món on elles ens han comunicat i transmès el que senten i entenen sobre el concepte, incorporant-la en el seu repertori. Aquesta obra també inclou llistats de cançons sobre temes relacionats amb l'univers femení, escrites tant per dones com per homes. Inclou aportacions de dones cantants del continent africà.