Xarxa d'Entitats per la RDC

                                                                                               Xarxa d'Entitats per la RDCongo

Radio Okapi

Kankusta Duo – efectos
Nova Llei sobre la Comission Electorale Nationale Independente (CENI): amb canvis però dependent. PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 2 de maig de 2013 09:13

Tags: CENI | eleccions 2011

El 27 d’abril 2013 Joseph Kabila promulgà la llei que modifica la Comission Electorale Nationale Indépendente (CENI). La nova Comissió electoral tindrà dos òrgans : el Bureau (Comité executiu) i l’Assemblée Plénière (Assemblea Plenària) , amb 13 membres : 6 de la majoria, 4 de l’oposició i tres representants de la societat civil. Aquesta reorganització de la CENI va ser reclamada  per moltes organitzacions i personalitats politiques després de les eleccions presidencials i legislatives de novembre 2011, celebrades amb moltes i greus irregularitats. La majoria de les missions d’observació electoral havien criticat l’organització de la CENI, afirmant que el resultat de les eleccions no tenia credibilitat.

(Per exemple, perdua de sobres electorals representant a més de 500.000 electors del país,  o en territoris com Kabongo, amb 227.885 vots per Kabila i només 3 vots per tots els candidats de la oposició. )

La presidència del Bureau  correspon a la representació de la societat civil. L’Assembée Plénière serà l’órgan de control i d’orientació i deliberarà les decisions. Ara el Govern disposa de 45 dies per la implementació dels nous òrgans de la Comissió.

Segons el President de la Nova Societat Civil, Jonas Tshombela, la nova composició de la CENI no considera les reformes reclamades per moltes organitzacions i atorga massa representació a l’esfera politica ( 10 dels 13 membres).

“La nova llei estipula  que el President de la CENI és  el President del Bureau i de l?assemblea Plénière. Es incompatible”.“Veiem que el cap d’Estat ha aceptat la posició de l’Assemblea Nacional; per nosaltres els problemes de les properes eleccions recauran  en les persones que adoptaran la llei” afirmà .

L ’Assemblée Nationale  adoptà e 12 de desembre 2012 el projecte de Llei modificant la llei del 28 de juliol 2010 la qual creava la CENI. Els líders de les confessions religioses demanaren  al President Kabila el 1 de febrer 2013  de “reenviar aquesta nova llei al Parlament, per tal de “sotmetre-la a un examen en profunditat”. Estimaven que el text no donava prou garanties d’independència i d’impartibilitat a aquesta institució.

Lire aussi sur radiookapi.net:

 

Darrera actualització de dijous, 2 de maig de 2013 15:55