Xarxa d'Entitats per la RDC

                                                                                               Xarxa d'Entitats per la RDCongo

Radio Okapi

Kankusta Duo – efectos
Transparència: La RDC pot millorar. PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 26 d'abril de 2013 10:22

Tags: informes | recursos naturals

L’Initiative pour la Transparence des Industries extractives(ITIE ) – un  « Watchdog » dels contractes miners en el món -, acaba de suspendre per un any la RD del Congo, estimant que les dades entregades no eren prou transparents.

Primera font d’ingressos de l’Estat, el sector miner congolès representa el 25% del Producte Nacional brut i el govern , amb ganes de ser admès en el sí del “club” dels països validats per l’ITIE ja ha publicat , -no sense problemes- més de 100 contractes miners. No obstant, les males costums heretades del passat resisteixen i els escrutadors de l’ITIE no accepten una de les transaccions tancades per la Gecamines, en la qual l’antiga societat de l’Estat reconeix haver rebut 15 milions de dòlars pel preu d’una de les seves societats, SMKK venuda a l’home d’afers israelià Dan Gertler, el qual la va revendre més tard a una multinacional d’origen kazakh, ENRC, per la quantitat de 75 milions de dòlars, però consta que la diferència entre les dues quantitats estaria dipositada en  les Illes Verges....

Aquest estrany mercat ja havia provocat  la còlera del Fons Monetari Internacional, el qual decidí l’any passat suspendre una línia de crèdit de 561,1 milions de dòlars.

I com un desastre mai ve sol, aquesta sanció entrà en vigor mentre que la ciutat de Goma queia en mans dels rebels del M23 i va estar a punt de provocar la caiguda del Primer Ministre Matata Mponyo, conegut pel rigor de la seva gestió.

Considerant que el curs del coure a augmentat considerablement fins a aconseguir els 8000 dòlars la tona  i que la producció congolesa sobrepassa actualment les quantitats  obtingudes durant els millors anys de l’era Mobutu, -és a dir més de 450.000 tones l’any- els representants de l’ITIE recorden que ja en 2010, la RD del Congo fou privada de 88 milions de dòlars de ingressos miners , els qual varen seguir una direcció diferent a les caixes de l’Estat.

L’Initiative pour la Transparence des Industries extractives(ITIE ) és una coalició composada de governs, empreses, representants de la societat civil i d’organitzacions internacionals. Les paraules claus de l’ITIE son: “Publiqueu allò que pagueu”, forçant d’aquesta manera  les empreses mineres a publicar tots els pagaments realitzats en la explotació dels recursos naturals. La comunicació del import dels impostos, taxes i altres rebuts permet mesurar l’exacta contribució del sector miner al pressupost de l’Estat. La publicació d’aquesta  informació, consignada en minuciosos informes, té com objectiu eliminar el pagament de comissions fraudulentes i altres pagaments il·legals. Certament, la organització reconeix que s’ha progressat considerablement durant els últims cinc anys, en matèria de transparència i  admissibilitat, però manifesta que és imprescindible aplicar  mesures correctives  per tal que la RD del Congo obtingui el status de “país conforme”.

Aquesta conformitat permet a un país esdevenir membre de l’ITIE i representa un segell de qualitat, el primer objectiu del qual és tranquil·litzar els inversors , informar i avisar-los davant d’eventuals critiques. L’ITIE compta avui dia amb 20 països considerats conformes i 16 candidats.

Veure informes ITIE: http://eiti.org/fr/news/la-r-publique-d-mocratique-du-congo-est-suspendue-titre-temporaire

Lire aussi sur radiookapi.net:

§  Panorama économique: le rapport 2008-2009 de l’Initiative pour la transparence dans les industries extractives contesté

Kinshasa : re-visitation des contrats miniers, l’Itie exige du gouvernement la transparence
Darrera actualització de divendres, 26 d'abril de 2013 10:48