Xarxa d'Entitats per la RDC

                                                                                               Xarxa d'Entitats per la RDCongo

Radio Okapi

Kankusta Duo – efectos
Brigada d’intervenció a l’est de la RDC. PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 17 d'abril de 2013 05:28

Tags: acords de pau | Monusco | Nacions Unides

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides adoptà el 28 de març 2013 la resolució 2098, creant en la MONUSCO, per una durada d’un any, una brigada especial encarregada de combatre i neutralitzar els grups armats actius operant a l’est de la RD del Congo.

Sovint acusada d’impotent, l’Organització de les Nacions Unides reforça la seva presencia a l’est del Congo: el Departament d’Afers Politics anomenà Mme Mary Robinson- expresidenta de  la República d’Irlanda-  enviada especial pels Grans Llacs, mentre que el departament encarregat del  procés de Pau s’activa per a formar la brigada d’intervenció, amb 3069 homes de Sud-àfrica, Tanzània i Malawi. Tindrà 3 batallons d’infanteria, assistit per una Companya d’artilleria i d’una companyia de reconeixement i de forces especial, els quals podrien ser operatius entre maig i juliol 2013. 

 

 

 

Reforçada, la MONUSCO rep la missió complementària de “portar operacions ofensives i civades”- sola o amb les forces armades congoleses- per tal de “parar el desenvolupament de tots els grups armats, de neutralitzar-los i desarmar-los”.

La brigada haurà de lluitar contra els grups armats presents a l’est del Congo, entre els quals els rebels hutus FDLR ( Forces démocratiques pour la libération du Rwanda ) posicionats en la zona des de l’any 1994, diferents grups  de rebels Mai Mai i sobretot el M23, un grup de militars majoritàriament tutsis. Uns quants informes de les Nacions Unides  descriuen el M23 com un moviment fortament recolzat per Ruanda ( i en part per Uganda), amb les conseqüents sancions internacionals a Kigali.

El M23 encara és molt actiu -amb divisions internes-  i no veu amb bons ulls la creació de la brigada d’intervenció, amb un mandat més sòlid que els Cascos Blaus. Amb Bosco Ntaganda a  la Haia( Cort penal Internacional), Bertrand Bisimwa es convertí en el portaveu polític de la facció victoriosa i demanà als Parlaments de Tanzània i de  Sud-àfrica  la anul·lació del projecte d’enviament de tropes .

La resposta del portaveu de les forces armades sud-africanes, el General de Brigada Xolani Mabanga, no s’ha fet esperar:” prenem nota de les amenaces del M23 i ens desplegarem com indicat i res en dissuadirà o ens farà por, no estem intimidats”

També amenaça amb “manifestar-se” en el cas d’un atac per part de la Brigada d’intervenció. Observadors reconeixen que els aproximadament 2500 homes del M23 estan dotats d’un important armament i que continuen amb les formacions i els reclutaments. Alguns d’ells esperen , que al final de les negociacions de Kampala- que el govern han de continuar amb el Moviment rebel- estaran reintegrats en el si de les forces governamentals, però sembla ser que  les pressions internacionals bloquejaran aquesta opció.

Els darrers dies, els rebels intenten mobilitzar la societat civil del Nord Kivu per tal d’obtenir el suport de les comunitats d’origen ruandesa  locals en contra del desplegament de la Brigada d’intervenció, mentre que les altres comunitats de la zona  desitgen que els soldats africans els lliuren dels motins i de les guerres repetides.

En referència a aquesta brigada, La Federation Internationale des droits de l’homme  (FIDH ) demana al consell de Seguretat d’incrementar les mesures de protecció de les poblacions civils, com a prevenció contra els efectes col·laterals de les operacions de la brigada d’intervenció. Florent Gel, responsable de la FIDH en Àfrica afirmà: “ no s’ha de posar en el si d’un conflicte un  actor armat suplementari, sense incrementar les mesures de protecció  per la població, els defensors de drets humans i els periodistes”.

Més informació : RDC : 3069 hommes pour la brigade d’intervention de l’ONU dans l’Est | Jeuneafrique.com – le premier site d’information et d’actualité sur l’Afrique

http://blog.lesoir.be/colette-braeckman/

Lire aussi sur radiookapi.net:

 

 

Darrera actualització de dijous, 18 d'abril de 2013 17:55