Xarxa d'Entitats per la RDC

                                                                                               Xarxa d'Entitats per la RDCongo

Radio Okapi

Kankusta Duo – efectos
Panorama polític 2011-2012 PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 27 de juny de 2012 08:51

Després de mesos de negociacions post-electorals entre els partits de la majoria presidencial i els partits de l'oposició, finalment la RDC formà govern  i anomenà els càrrecs . El president Joseph Kabila Kabange promulgà l’ordre  n° 12/004 du 28 avril 2012  presentant la composició del nou equip governamental dirigit pel Primer ministre, Augustin Matata  Ponyo. L’equip es composa de dos vice-primers ministres, 26 ministres i 8 vice-ministres. Un total de 36 membres,  5 dones formen part de l’equip i 7 ministres de la legislatura precedent repeteixen. L’equip del govern anterior (2006-2011)  era de 46 membres. Es considera com un equip continuista, sota les ordres de Joseph Kabila. L’oposició manifestà tenir enormes dificultats per a elegir el seu portaveu en l’Assemblée Nationale  (AN ) i per anomenar els diferents càrrecs que té assignats.

Antecedents

Per fi, la RDC disposa del nou govern, després de mesos de greus irregularitats abans, durant i després de les eleccions del 28 de novembre del 2011que varen marcar la vida dels congolesos i congoleses. Les protestes i denuncies no van faltar, tant a nivell internacional i nacional, provocant una crisi post-electoral de legitimitat a la RDC. La credibilitat de la Comissió Electoral Nacional Independent (CENI) està qüestionada i amb moltes reticències, acceptà de sotmetre’s a un procés d’autoavaluació dels escrutinis presidencial i legislatiu per tal de salvar-se. Fa pocs dies acabà de publicar el calendari de les eleccions provincials, urbanes, municipals i locals amb retard i allargant tot el procés electoral fins l'any 2014, començant per les eleccions provincials el 25 de febrer 2013.

En la vida política congolesa no falten partits, una de les seves característiques és la dispersió de les seves forces : la RDC té més de 400 partits registrats oficialment (417 reconeguts a l’agost 2011, el 2006 eren 203 ).Sorgeixen partits nous, molts micro-partits, i molts són “seccions” o branques de partits més grans, marcats per les divisions internes, o les maniobres per a aconseguir més representació. Aquesta divisió també és una característica de l’oposició impedint la designació d’un únic candidat per les eleccions presidencials del 28 de novembre 2011.  A la Diputació Nacional es varen presentar  537  candidats independents i 346 partits varen presentar els seus respectius candidats. Set partits varen presentar un candidat a les eleccions Presidencials contra 4 candidats independents ( entre els quals, Josep kabila). 

Les preses de decisions , els consens i les eleccions dels candidats per establir el nou mapa polític de la RDC es varen realitzar en un context de tensió constant en el qual  l’oposició ha mostrat, una  vegada més, que està totalment debilitada perquè està dividida. Després de mesos de negociacions entre les diverses faccions que donen suport al difícilment reelegit president Joseph Kabila, el 19 d'abril es va nomenar el nou Primer Ministre: Augustin Matata Ponyo, exministre de Finances de la República Democràtica del Congo. Tant sols, una setmana abans Aubin Minaku- secretari general de la Majoria Presidencial - va ser elegit President de l’Assemblée Nationale, amb 343 vots de 349 votants dels 480 diputats. Una elecció boicotejada pels principals partits de l'oposició l'Union pour la démocratie et le progrès social (UDPS) i el Mouvement de libération du Congo (MLC) que acusen a la majoria de favoritismes i manipulacions per a col·locar a la vicepresidència i el portaveu (rapporteur) adjunt, càrrecs reservats a l’oposició , personalitats favorables a la majoria presidencial i no proposats per la mateixa oposició. La falta de consens complicà també  l’elecció del seu representant en l’AN.

Resumint, les eleccions han evidenciat:

  • una fragmentació accentuada del paisatge polític

  •  un retrocés del camp presidencial però sense perdre  la posició dominant

  •  una renovació de l’oposició, però sense progrés notable

  •  la estructura “etno - provincial” de la política congolesa

Les subtilitats del procés electoral, tot i el retrocés del PPRD  i la dispersió de la Majoria Presidencial en múltiples formacions, han permès la reelecció de les personalitats “claus” del “sistema Kabila” i dels membres de la seva família :Jeannine Mabunda, Lambert Mende, Evariste Boshab,  Simon Bulupyi Galati, Charles Mwando Simba, Celestin Mbuyu, Norbert Basengezi, Justin Kalumba, Adolphe Muzito, Olivier Kamitatu, Janette et Zoé Kabila, etc. (Janette Kabila  elegida com a independent i el seu germà Zoé  Kabila com a candidat del PPRD).

Veure tota la panoràmica política 2011-2012: PDF

Índex PDF:

1.Introducció

2.Antecedents

3.Composició del govern

          3.1Ministeris

          3.2Els dotze partits amb més de 10 escons i amb la més gran representació.

          3.3El parlament: Assemblea Nacional i grups parlamentaris

4.Comissions parlamentaries

5.Observacions

6.Conclusions

7.Fonts

 

Darrera actualització de dimecres, 27 de juny de 2012 09:15